, , ,

SEMINARI | I Seminari d’Història, Periodisme i Política (HPiP). Noves aportacions sobre el periodisme català de la II República

La Universitat Pompeu Fabra de Barcelona inaugura un seminari dedicat a la història del periodisme i les seves relacions amb la política. La primera edició tindrà lloc el 24 de febrer de 2023 i se centrarà en la premsa catalana de la Segona República.

|

Sota la coordinació de Jaume Guillamet i Josep Pich, el Grup de Recerca en Comunicació Política, Periodisme i Democràcia (POLCOM-GRP) i el Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies (GRENS) de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona inauguren el I Seminari d’Història, Periodisme i Política (HPiP), que en la seva primera edició se centrarà en el periodisme català de la Segona República.

Aquest seminari pretén oferir un espai de trobada acadèmica entre els investigadors de la història del periodisme i la política de les diverses universitats i grups de recerca, obert a tots els països de llengua catalana. Els ponents convidats a cada sessió podran compartir informacions sobre les investigacions en marxa, fent-ho extensible a tots els assistents, presencials o per connexió electrònica. La gravació en vídeo de les sessions es publicarà al canal de YouTube de la UPF per a major difusió al públic interessat.

I Seminari d’Història, Periodisme i Política (HPiP). Noves aportacions sobre el periodisme català de la II República
Data: divendres 24/02/2023
Hora: 9.30 h – 14 h
Lloc: Sala de graus Albert Calsamiglia, Edifici Roger de Llúria, Campus de la Ciutadella, Universitat Pompeu Fabra (Barcelona, Espanya).
Adreça: c/ Ramon Trias Fargas, 25-27 (metro: Ciutadella-Vila Olímpica)
Coordinació: Jaume Guillamet (POLCOM-GRP, Grup de Recerca en Comunicació Política, Periodisme i Democràcia) i Josep Pich (GRENS, Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies).
Organitza: Universitat Pompeu Fabra, Grup de Recerca en Comunicació Política, Periodisme i Democràcia (POLCOM-GRP).
Enregistrament: streaming i publicació a Youtube.
Inscripcions: formulari d’inscripció.
Web: https://www.upf.edu/web/comunicacio/inici/-/asset_publisher/ZBUDzhNHvUeC/content/24-02-2023-i-seminari-d-hist%C3%B2ria-periodisme-i-pol%C3%ADtica/maximized
Descarregar programa: programa en PDF.

Programa

09:30 h
Benvinguda i presentació.

09:45 h – 11:30 h
09:45: Jaume Guillamet: “El projecte polític del diari L’Opinió”
10:00 Francesc Salgado: “La figura professional d’Irene Polo”
10:15: Susanna Tavera: “Federica Montseny, una periodista anarquista, al capdavall”
10:30: Elvira Altés: “Modernes i republicanes. Locutores i periodistes dels anys 1930”
10:45: Torn obert

11:30 h – 12:00 h
Descans

12:00 h – 14:00 h
12:00: Josep Pich: “DIC. Defensa dels interessos catalans (1931-1935). Humor polític i cultura política a través de la premsa satírica”
12:15: Jaume Capdevila, Kap: ”Ninots i ninotaires a la premsa”
12:30: Teresa Ferré: “Gràfica anarquista durant la revolució de 1936”
12:45: Gil Toll: “La feina professional dels periodistes republicans a l’exili”
13:00: Torn obert

El Grup de Recerca en Comunicació Política, Periodisme i Democràcia (POLCOM-GRP), organitzador del seminari, és un grup d’investigació consolidat que forma part del Departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Barcelona. El principal objectiu del grup és l’estudi interdisciplinari de les interaccions entre el sistema polític, el sistema mediàtic i la ciutadania, i com aquestes interaccions afecten la cultura democràtica de la societat.