, , , ,

MUSEU | Museo de la Telecomunicación Vicente Miralles Segarra

La comunicació a distància ha estat un dels grans reptes en la història de la humanitat. Passar informació instantàniament d’una punta a l’altre del món, saltant-se l’espai i guanyant temps, ha estat el nucli del que avui anomenen ‘telecomunicacions’, però que comença amb enginys tan bàsics com els missatges a través de crits o de columnes de fum. València compta des de fa anys amb un museu que conserva molts dels aparells i invents que durant els segles XIX i XX van provocar un salt qualitatiu en les telecomunicacions. És el Museo de la Telecomunicación Vicente Miralles Segarra, un espai dedicat al patrimoni TIC que és de visita obligada per entendre una dimensió clau de la nostra societat actual.

|

Inaugurat el febrer de 2017, el museu exposa una riquíssima mostra d’artefactes TIC vinculats a la comunicació a distància, la tele comunicació. L’enfocament és essencialment històric i tecnològic, ja que exposa un ampli catàleg de tecnologies, aparells de mesura i d’investigació, i equips audiovisuals, telefònics, telegràfics i de radiocomunicació de diverses èpoques i procedències. Potser li mancaria una lectura sòcioeconòmica on hi hagués espai per a explicacions de més abast, per exemple, sobre l’extracció i la propietat de les matèries primeres per a la fabricació dels artefactes o les dinàmiques empresarials i geopolítiques que les revolucions en les telecomunicacions van provocar als segles XIX i XX. Tot i així, i tenint en compte que es tracta d’un museu situat a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers de Telecomunicació de la Universitat Politècnica de València, és un punt de partida excepcional per entendre els orígens de l’era digital actual.

Museo de la Telecomunicación Vicente Miralles Segarra
Lloc: Edifici 4D Escuela Técnica Superior de Ingenieros de Telecomunicación (ETSIT de València)
Adreça: camí de Vera, s/n (València, Espanya).
Horari: dll-dv 8 h – 21 h; agost dll-dv 9 h – 14 h. Caps de setmana tancat.
Preu: gratuït.
Titularitat: Universitat Politècnica de València.
Col·lecció en línia: https://colteleco.webs.upv.es/
Web: https://museotelecomvlc.webs.upv.es/

Col·leccions

La col·lecció material del museu està formada per prop de 700 peces que han estat donades per propietaris particulars, institucions públiques (com el Parque de Transmisiones del Ejército de Tierra, la Universitat Politècnica de València o l’Aeroport de Manises) i empreses privades (com Telefónica). El gruix del fons del museu prové de les donacions de Vicente Miralles Mora i Eduardo Fernández Nieto.

El Museo de la Telecomunicación Vicente Miralles Segarra pren el seu nom en honor al primer enginyer de telecomunicacions valencià: Vicente Miralles Segarra, que va obtenir el seu títol a l’Escola Oficial de Telegrafia el 7 de desembre de 1926. Des de llavors i fins el 1967, va treballar com a Enginyer de Telecomunicació en Telegrafia, Telefonia i Radiodifusió, tant a Madrid com a València.

Exposició permanent

L’exposició permanent del museu inclou prop de 300 peces i està estructurada en cinc àmbits establerts a partir d’un criteri bàsicament tecnològic: Telegrafia, Telefonia, Radiocomunicacions, Instrumentació de mesura i investigació, i Imatge i So, darrer àmbit centrat en productes d’enregistrament, recepció, reproducció i difusió audiovisual tan populars com els gramòfons, les ràdios o els televisors.

Activitats

El museu realitza visites guiades sobretot enfocades a centres educatius de primària i secundària. Per a les visites guiades fa falta sol·licitar cita prèvia a través d’un formulari. Els grups estan limitats a un màxim de 25 persones. La visita guiada dura aproximadament 2 hores i inclou una breu presentació del museu, la projecció d’un documental sobre la Història de la Telecomunicació i el recorregut de l’exposició permanent amb un guia.

Video de presentació del museu a la Radiotelevisió de la Universitat Politècnica de València.