, , , ,

CICLE | Balzac & Netflix. Sèries i fulletons: la febre de les ficcions seriades al segle XIX i a l’era digital

Torna Retorn al futur, el cicle de conferències d’El Telèfon Vermell on volem contraposar història i actualitat. I ho fem amb l’investigador de la literatura Bernat Padró Nieto i l’analista cultural Raúl Minchinela per endinsar-nos en el món de les ficcions seriades impreses i audiovisuals. Serà el 22 de maig a les 19 h a la llibreria Obaga de Barcelona. Dues conferències breus i un diàleg posterior per conèixer i tendir ponts entre dinàmiques socials del passat i del present: Balzac i el món de la literatura impresa seriada nascut a finals del segle XIX, i Netflix i l’univers infinit de les sèries de plataforma en l’actualitat.

|

La industrialització del periodisme a finals del segle XIX va tenir com a un dels seus grans aliats el sorgiment dels fulletons literaris que entretenien, per fascicles, els lectors de la nova societat de masses i en garantien, també, les subscripcions. Però el seu paper no va ser només el d’entretenir: en plena construcció dels estat-nació, aquests formats comunicatius van servir en molts casos per unificar la llengua i acompanyar, des de la ficció, en la construcció de les identitats nacionals.

La febre actual de les sèries a les plataformes digitals presenta moltes similituds amb l’explosió dels fulletons decimonònics, però el context sòcioeconòmic en què han sorgit és ben diferent. ¿A quines dinàmiques sòcioeconòmiques respon la ficció seriada de plataforma? ¿Quines identitats està ajudant a construir? ¿I què aporta la seriació en comparació amb la publicació única? ¿Assegurar el consum, inocular millor els missatges, garantir feina als autors, crear adicció? ¿Tot alhora?

Els fulletons decimonònics i les sèries de l’era digital seran els protagonistes de la conversa Balzac & Netflix on Bernat Padró Nieto i Raúl Minchinela miraran de fer-nos entendre el paper de les indústries de la ficció en la configuració de les societats.

Balzac & Netflix. Sèries i fulletons: la febre de les ficcions seriades al segle XIX i a l’era digital
Amb Bernat Padró Nieto i Raúl Minchinela
Data: dimecres 22 de maig de 2024
Hora: 19 h
Lloc: llibreria Obaga
Adreça: c/ Girona 179 (Barcelona, L4 L5 Verdaguer)
Cicle: Retorn al futur. Converses dos a dos en l’era digital
Organitza: El Telèfon Vermell
Amb el suport de: Ajuntament de Barcelona – Institut de Cultura de Barcelona (esperem ;-)) i la llibreria Obaga

Converses dos a dos en l’era digital

Bernat Padró Nieto és professor de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada a la Universitat de Barcelona, on imparteix docència al Grau d’Estudis Literaris i al Màster de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada. Durant aquest semestre exerceix també de Visiting Scholar a la New York University. Forma part del grup de recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu de la UB, així com de l’Observatori de l’Extrema Dreta a Espanya de la Université Toulouse Capitole. Ha format part de diversos projectes de recerca i ha estat investigador principal del projecte “La funció de la literatura en la reconciliació post-bèl·lica“. La seva recerca se situa en el creuament de la Literatura Comparada, la Història Intel·lectual i les Revistes Culturals. Ha publicat estudis sobre Walter Benjamin, César Vallejo, Fernando Pessoa i Manuel Vázquez Montalbán, entre d’altres. Ha editat els volums col·lectius Qui Acusa? Figures de l’intel·lectual europeu (Universitat de Barcelona, 2015), Primera Convenció Ciutadana sobre la Universitat Catalana (Universitat de Barcelona, 2017) i Circuits perifèrics de literatures (en premsa).

Raúl Minchinela és enginyer industrial i la cara visible de la videosèrie Reflexiones de Repronto. El 1995 impulsa Contracultura, el primer webzine generalista en llengua castellana. Els seus articles s’han publicat en mitjans com ElDiario.es, Cultura/s, Mondo Brutto, La Marea, Rockdelux, Clarín o Le Courrier International. Minchinela també ha participat als llibres col·lectius CT o Cultura de la Transición (Debolsillo, 2012), Supercómic (Errata Naturae, 2013) o Todavía voy por la primera temporada (Léeme, 214). És autor, juntament amb Valentí Ponsa, del llibre infantil Llum (Bookolia, 2022).