Còpia, drets, reconeixements i agraïments

Tot el material original del web El Telèfon Vermell pot distribuïr-se lliurement d’acord amb la llicència Creative Commons Atribució/Reconeixement CC-BY a menys que s’indiqui el contrari. Això significa que podeu compartir i adaptar el material reconeixent-ne l’autoria. El material que no és original d’El Telèfon Vermell, en canvi, pot precisar el permís del titular dels drets d’autor per a la seva distribució.

Aquest web en part és possible gràcies al software lliure, les llicències lliures i, com a fonament de tot, a una concepció lliure de la cultura i la seva transmissió. El desenvolupament de les cultures humanes és fruit d’un copy paste d’idees el recorregut del qual és, sortosament, complexíssim i molt difícil de traçar.

No creiem que haguem de demanar permís sempre ni reconèixer sempre d’on venen els coneixements i els continguts perquè seria el mateix que demanar permís per la nostra naturalesa comunicativa. I encara menys creiem que haguem de retre pleitesia a la propietat (privada) intel·lectual i a les indústries capitalistes que té al darrera.

Tot i això, considerem clau saber quines són les fonts (i els interessos) dels coneixements i els continguts, reconèixer el treball de les persones i els col·lectius, i denunciar l’extractivisme de dades que converteix tota aquella informació i coneixement que generem les persones i els col·lectius en matèria primera i energia del capitalisme digital sense que ho sapiguem, donem permís ni siguem reconegudes i remunerades.

És en aquest difícil equilibri entre la lliure circulació de la cultura, la seva traçabilitat, el seu reconeixement i la seva explotació per part del capitalisme digital on ens movem, des d’on elaborem els continguts d’aquest web i des d’on atribuïm i agraïm el següent:

  • Tecnologia WordPress: és la tecnologia que hi ha al darrera de tot el web. Visca el software lliure!
  • Continguts aliens amb llicències CC: tots aquells webs i continguts que, com els nostres, poden distribuïr-se lliurement i hem utilitzat per al nostre web. Encara que ja apareixen degudament reconeguts a les pàgines on apareixen, els ho agraïm genèricament també aquí.
  • La gent de Softcatalà: pel traductor, pel corrector, pel diccionari de sinònims, pel seu projecte… per tot!