, , ,

VÍDEO | Goebbels & Tik Tok. Dels orígens de la propaganda d’estat a la massacre de Gaza: qui i com es construeix la manipulació informativa

Vídeo de la xerrada Goebbels & Tik Tok, la primera conversa del cicle de conferències Retorn al Futur on contraposem història i actualitat. Aquesta primera sessió està dedicada a les propagandes i, en ella, l’historiador de la comunicació José María Perceval ens introdueix en els orígens de la propaganda d’Estat i el populisme durant la primera meitat del segle XX, i el col·lectiu Proyecto UNA aborda alguns dels usos i estratègies propagandístics més recents que s’han donat en l’univers digital. Dues conferències breus que serveixen per establir un diàleg posterior sobre l’actualitat internacional i analitzar, entre d’altres, la guerra de propaganda que s’està donant en el marc de la massacre de Gaza.

|

Goebbels & Tik Tok. Dels orígens de la propaganda d’estat a la massacre de Gaza: qui i com es construeix la manipulació informativa
Amb José María Perceval i Proyecto UNA
Data: dimecres 13 de desembre de 2023
Hora: 19 h
Lloc: Espai Culturista Sendak
Adreça: c/ Grassot, 42 (Barcelona, L4 Joanic, L5 Verdaguer)
Cicle: Retorn al futur. Converses dos a dos en l’era digital
Organitza: El Telèfon Vermell
Amb el suport de: Ajuntament de Barcelona – Institut de Cultura de Barcelona
Col·labora: Espai Culturista Sendak

Retorn al Futur. Converses dos a dos en l’era digital

José Maria Perceval és historiador de la comunicació, professor agregat del Departament de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador d’estudis de la Universitat Internacional de la Pau. Doctor en Ciències Socials per l’École des Hautes Études en Sciences Socials de París, amb una tesi sobre els arquetips de la xenofòbia i el racisme en el cas dels moriscos espanyols, i doctor en Ciències de la Comunicació per la UAB, amb una tesi sobre la publicitat política, ha estat director de la revista RUTA i ha publicat, entre altres obres, El populismo. Cómo se ha temido, manejado y seducido a la multitud (Cátedra, 2020) i Historia mundial de la comunicación (Cátedra, 2015).

Proyecto UNA és una col·lectivitat millennial que té com a missió desemmascarar les noves formes de feixisme que s’amaguen sota simbologia aparentment inofensiva, així com reconèixer i donar valor a les aliances feministes forjades a l’escalf dels píxels. Des del que és popular i comunitari, investiguen sobre les guerres culturals de poder en els mitjans, Internet i la realitat analògica. Estan disposades a riure ben fort des de la barricada, perquè els hi va la vida. Han publicat l’assaig Leia, Rihanna & Trump: De cómo el feminismo ha transformado la cultura pop y de cómo el machismo reacciona con terror (Descontrol, 2019) i actualment estan preparant un nou llibre: La viralitat del mal. Qui ha trencat Internet, qui se’n beneficia i com l’arreglarem. Formen part també de Pantube, col·lectiu d’ajuda mútua que combat l’hegemonia mediàtica i els discursos de l’odi.

Modera la xerrada la Marga Julià, membre d’El Telèfon Vermell.