, ,

MUSEU | Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol

Avui en dia sembla molt senzill captar i reproduir les imatges de la realitat, ja sigui de manera estàtica com en moviment. Però arribar a aconseguir-ho ha estat una inquietud recurrent al llarg de la història de la humanitat. El Museu del Cinema de la ciutat de Girona s’ha focalitzat en la història d’aquest neguit especialitzant-se en les tecnologies de captació i reproducció d’imatges en moviment desenvolupades al llarg de la història sobretot occidental.

|

A partir de la seva increïble col·lecció d’artefactes vinculats a les imatges, el museu ens descobreix també alguns ecosistemes culturals que van sorgir al voltant d’aquestes tecnologies, molts desapareguts, com els espectacles de llanterna màgica, i d’altres tant vigents i importants com el cinema.

El Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol és un museu especialitzat en la història de les tecnologies de captació i reproducció d’imatges, focalitzant-se especialment (però no únicament) en les imatges en moviment, en les tecnologies desenvolupades a Occident i en els ecosistemes culturals que aquestes tecnologies van generar. El seu principal objectiu és afavorir la comprensió i  el coneixement de la història de la imatge en moviment i del cinema a través de la conservació, recerca, interpretació i exposició permanent de la Col·lecció Tomàs Mallol i  d’altres col·leccions o objectes.

Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol
Adreça: c/ Sèquia, 1 (Girona, Espanya)
Horari: de setembre a juny dt-ds 10 h – 18 h, dg i dll festius 10 h – 14 h tancat; juliol i agost dll-ds 10 h -19 h, dg 10 h – 14 h (consulteu museu per a canvis i excepcions).
Preu: 7 € entrada general (consulteu museu per a descomptes i tarifes especials).
Titularitat: Fundació Museu del Cinema – Col·lecció Tomàs Mallol (Ajuntament de Girona).
Web: www.museudelcinema.cat
Guia de l’exposició permanent: https://museudelcinema.girona.cat/cat/museu_exposicio.php
Canal Youtube: https://www.youtube.com/@Museudelcinema

Façana exterior del Museu del Cinema de Girona. Font: El Telèfon Vermell.
Col·leccions

La col·lecció del museu està integrada fonamentalment per la Col·lecció Tomàs Mallol que inclou aproximadament 20.000 peces de l’àmbit de la precinematografia, la prefotografia i la cinematografia que abasten cronològicament del segle XVII a l’any 1970. Els objectes, aparells i accessoris precinematogràfics i del cinema dels primers temps conformen el gruix de la col·lecció material exposada al museu i inclou teatres d’ombres xineses, caixes òptiques, llanternes màgiques, zoòtrops, taumàtrops, praxinoscopis, càmeres, projectors i un llarguíssim etcètera. Alhora, també integren la col·lecció prop de deu mil documents gràfics (fotografies, cartells, gravats, dibuixos i pintures), vuit-cents films de tot tipus i una biblioteca amb més de set-cents llibres i revistes.

L’origen de la col·lecció central del museu es deu a la tasca col·leccionista de Tomàs Mallol (Sant Pere Pescador, 1923 – Girona, 2013) que, entre 1968 i 1998, es va dedicar a construir un fons d’objectes per explicar la història del cinema i la imatge en moviment. Des dels inicis, Mallol va tenir molt clara la seva línia d’adquisició de peces, tant pel que fa al discurs (científic, històric, cultural i educatiu), com pel que fa a la qualitat i rellevància de les peces. Durant la formació de la col·lecció, Mallol va recórrer antiquaris d’arreu de Catalunya, Espanya i França. El 1994 l’Ajuntament de Girona va adquirir la col·lecció i el 1998 va inaugurar el museu.

El museu acull alhora vuit col·leccions més (col·leccions Vicenç Arroyo, Ribas Mateos, Alfred Barrós Allué, Jaume Brossa, Família Saderra, Jaume Genover, Francesc Junyent, Dr. Pompeu Pascual i Maria Gifre) que sumen gairebé 50.000 peces i estan integrades per programes de mà de cinema, fotografies promocionals de pel·lícules i actors i actrius (moltes signades o dedicades), material publicitari cinematogràfic de sales d’exhibició, press-books de pel·lícules, llibres de cinema, revistes especialitzades i objectes relacionats amb el precinema (especialment llanternes màgiques i plaques de vidre) i el cinema infantil (sobretot de la marca Cine NIC).

Exposició permanent

L’exposició permanent del museu narra la història de les tecnologies de captació i reproducció d’imatges en moviment i alguns dels ecosistemes culturals que van generar. A partir de l’exhibició d’una selecció d’objectes molt significatius, el visitant descobreix els esforços als segles XVII i XVIII per calcar les imatges de la realitat, el paper de la llanterna màgica en l’associació de la imatge en moviment amb l’espectacle, o l’ingent quantitat d’enyinys per reproduir imatges en moviment que es van inventar abans que arribés el projector de cinema.

Un total de 18 àmbits conformen l’exposició permanent, 11 dels quals fan referència al precinema i 7 al cinema i el postcinema.

Exposicions temporals i itinerants

El museu disposa d’una sala dedicada a exposicions temporals que se centren sobretot en el món del cinema. L’històric de les exposicions temporals es pot consultar aquí. També organitza exposicions itinerants.

Activitats

Organitzen visites guiades tots els diumenges i festius a les 11.30 h i fan visites guiades per a grups amb reserva prèvia. També tenen un programa de sessions de cinema, activitats familiars, cursos especialitzats de cinema i cursos per a docents. El  servei educatiu del museu ofereix també un ampli programa d’activitats dirigides als escolars de totes les edats.

Recerca

La recerca és un dels eixos clau del museu. A través de l’Institut d’Estudis del Museu del Cinema es fomenta la investigació i el  coneixement especialitzat en els camps de la història del cinema,  el precinema, el cinema i l’educació i música de cinema. La tasca investigadora i de generació i transferència de coneixement també es fa a través del Seminari Internacional sobre els Antecedents i Orígens del Cinema (coorganitzat amb la Universitat de Girona des de l’any 1999) i els cursos i publicacions especialitzats. Alhora, el museu disposa d’una biblioteca i hemeroteca especialitzada, una videoteca i una fonoteca.

Video oficial de presentació del Museu del Cinema-Col·lecció Tomàs Mallol, al canal de Youtube del museu.