,

MUSEU | Imprenta Municipal – Artes del Libro

Les administracions, com a bons artefactes polítics i burocràtics, han necessitat comunicar i imprimir ingents quantitats de documentació. Al municipi de Madrid, des de 1853, ho feia un taller que depenia de le beneficència municipal. Aviat es professionalitzà i, el 1934, la Imprenta y Litografía Municipal estrenà instal·lacions: un espectacular edifici a cavall entre el racionalisme i l’art decó que ha reobert les portes com a museu.

|

La Imprenta Municipal – Artes del Libro és un museu especialitzat en la història de la imprenta, el llibre i les arts associades a ells. El seu principal objectiu és conservar i difondre les tècniques tradicionals d’impressió i enquadernació a través de l’exhibició del seu fons patrimonial i de la realització de tallers professionals.

Imprenta Municipal – Artes del Libro
Adreça: c/ Concepción Jerónima, 15 (Madrid, Espanya; metro: Tirso de Molina).
Horari: dt-dg 10 h – 20 h; dll tancat (consulteu museu per a canvis i excepcions).
Preu: gratuït.
Titularitat: Ajuntament de Madrid.
Web: https://www.madrid.es/imprentamunicipal

Col·leccions

La col·lecció material inclou més de 3.000 peces de l’àmbit de les arts gràfiques que abasten cronològicament els segles XIX i XX. A més d’impremtes, s’hi poden trobar bronzes de daurar (ferros de ma, planxes, rodes i paletes), pedres litogràfiques dibuixades, planxes calcogràfiques, originals d’artistes, papers de guardes realitzats a ma i enquadernacions artístiques. La col·lecció alhora s’ha anat ampliant amb l’adquisició de peces com un tòrcul d’estampar de 1789, una fundició tipogràfica i la instal·lació d’una rèplica d’impremta del segle XVI que s’utilitza per a fer demostracions en directe.

El patrimoni immaterial és també un dels eixos de treball del museu i s’ha centrat sobretot en la recuperació i difusió de les tècniques tradicionals d’enquadernació a través de la realització de tallers i cursos.

Finalment, part de la producció que va sortir de la impremta municipal ha estat digitalitzada i es troba disponible a la biblioteca digital Memoria de Madrid: col·lecció digitalitzada d’impressions municipals.

Exposició permanent

L’exposició permanent del museu narra la història de la impremta en la cultura occidental a través de dos grans períodes: el de la impressió manual i el de la impressió mecànica vinculada a la industrialització. La mostra para també especial atenció a dues temàtiques clau vinculades a l’activitat impressora: la reproducció d’imatges —es revisen tèncniques com el gravat i la litografia i la seva relació amb la impressió tipogràfica— i l’enquadernació de llibres.

Activitats

A més a més dels tallers professionals, organitzen visites guiades amb reserva prèvia per a particulars i grups amb un mínim de 5 persones i un màxim de 15. El darrer dissabte de cada mes es pot concertar una visita guiada dirigida a particulars que es realitza a les 11.30 h del matí fins a completar un grup de 15 persones.

Recerca

Disposen d’una biblioteca especialitzada i un centre de documentació dirigits a estudiosos i investigadors.

Video de Memoria de Madrid, el canal de la colecció digital de Patrimoni Històric de l’Ajuntament de Madrid.