, , , , ,

EXPOSICIÓ | Per no perdre temps. Calendaris tradicionals, del món rural a la societat industrial

Al segle XIX, els calendaris i almanacs eren un gènere editorial que anava molt més enllà del que avui en dia denota el seu nom. Funcionaven com enciclopèdies, directoris, pronòstics i, evidentment, calendaris. Ara arriba a Súria, a la comarca catalana del Bages, l’exposició itinerant dedicada a aquesta mena de Google de paper que eren els almanacs. Organitzada per Edicions Morera, editora del tradicional Calendari l’Ermità, es podrà visitar fins el 30 de juny de 2024.

|

L’exposició itinerant per conèixer el món dels calendaris tradicionals arriba a la localitat bagenca de Súria. La sala d’exposició de l’emblemàtic edifici de Cal Balaguer del Porxo, al Poble Vell de Súria, acull des del 22 de març de 2024 l’exposició Per no perdre el temps. Calendaris tradicionals, del món rural a la societat industrial. La mostra de caràcter itinerant —ja ha estat vista a Barcelona, Taradell, Sant Fruitós de Bages i Sentmenat— presenta una aproximació al que va ser la producció de calendaris i almanacs durant tot el segle XIX i principis del segle XX, unes publicacions que es van fer molt populars pels seus continguts pràctics, amb dades astronòmiques, religioses, festives i d’interès agrícola, com podien ser les llunacions, el pronòstic del temps o la celebració de fires i mercats. Una informació molt útil per a la població en general, però en especial per al món rural i la pagesia.

Al llarg de la mostra es poden observar la gran varietat de capçaleres i formats de calendaris que van existir, quina era l’estructura i els continguts més habituals o les imatges arquetípiques. També es mostra com el gènere va anar evolucionant i es va diversificar per temàtiques amb l’edició més de 200 capçaleres diferents: des de calendaris religiosos, instructius i morals a literaris, polítics, satírics, filosòfics, infantils, etc. Tant van proliferar, que comerços i empreses amb cert renom publicaven els seus propis almanacs per regalar als clients com a reclam publicitari. A partir de la segona meitat del segle XIX, l’edició de calendaris a Catalunya representava tot un negoci que donava feina a editors, impressors, gravadors i dibuixants. Se’n feien grans tiratges que, en algun cas, van arribar a superar el milió d’exemplars. L’exposició també mostra alguns dels calendaris editats arreu del món i recull tota una sèrie de curiositats relacionades amb aquestes publicacions.

Per no perdre temps. Calendaris tradicionals, del món rural a la societat industrial
Dates: 22/03/2024-30/06/2024
Lloc: Cal Balaguer del Porxo
Adreça: c/ Sant Climent, 21 (Poble Vell de Súria, Espanya).
Horari: dv-dg i festius, 11-14 h, ds feiners, 17-19 h.
Organitza: Editorial Morera.
Web: https://calendariermita.cat/exposiciocalendaristradicionalsasuria/