, ,

EXPOSICIÓ | Objectiu Sabadell. Història de la fotografia 1860-1936

En una època de Tik Toks, Reels i Shorts, resulta molt il·luminador conèixer algunes genealogies dels usos de la fotografia en la societat de masses. I això és precisament ‘Objectiu Sabadell’: una exposició d’història social d’una TIC, la fotografia, que hauria de ser de visita gairebé obligada per a instituts i per a qualsevol persona interessada en la cultura contemporània. És una mostra necessària no només pel tema que tracta, sinó també perquè explica i representa la grandesa i la modèstia d’allò local, tot construint coneixement nou i sòlid quilòmetre zero i defugint el soroll dels grans museus. Es pot visitar al Museu d’Art de Sabadell fins el 25 de febrer de 2023.

|

El gener de 1839 es presentava a l’Acadèmia de la Ciència de París el primer daguerrotip. Un objecte que havia aconseguit capturar una imatge de la realitat i quedar-se-la estampada per mostrar-la a qualsevol lloc. L’invent va córrer com la pólvora. Tan sols deu mesos després, el novembre de 1839, la plaça de la Constitució de Barcelona (actual Pla de Palau) era immortalitzada també amb un daguerrotip. En poc temps, les famílies adinerades sabadellenques es traslladaven a Barcelona a fer-se daguerrotips i el 1855, setze anys després de la presentació parisenca, dos pintors sabadellencs ja provaven dins la seva oferta professional de retratistes de pinzell la hibridació amb tècniques fotogràfiques.

A París, a Barcelona, a Sabadell, al mon… l’invent de la fotografia va fer explosionar durant la segona meitat del segle XIX i la primera meitat del XX tota una indústria i un comerç visual que es va traduir en la proliferació d’estudis fotogràfics, de productes fotogràfics i de modes i imaginaris visuals. Aquest fenomen és precisament el que investiga i explica l’exposició Objectiu Sabadell. Història de la fotografia 1860-1936, una mostra comissariada per l’arxiver David González Ruiz que parteix de la història d’una ciutat industrial de tamany mitjà per a presentar les coordenades generals d’una revolució TIC en tota regla i explicar-ne alguns eixos clau des de la concreció i el pluriversalisme d’allò local.

Àmbit dedicat a l’ofici de retratista. Font: El Telèfon Vermell.

L’exposició està organitzada en deu àmbits on se succeeixen cronològicament els diferents usos que el fenomen de la fotografia va generar a Sabadell: els primers paisatges i retrats; l’ofici de retratista i l’èxit social del retrat fotogràfic comercial; la fotografia com a hobby, el negocis vinculats a l’amateurisme fotogràfic i el paper dinamitzador de la seva pràctica per part de les entitats socials; la confluència entre fotografia i art a través dels fotògrafs pictorialistes i els assajos avantguardistes; la fotografia informativa vinculada a la premsa i la visita d’Alfons XIII a Sabadell el 1904 com a esperó del fotoperiodisme sabadellenc; el boom entre 1900 i 1910 de les targetes postals; i la fotografia publicitària i industrial per a catàlegs i tutorials. Finalment, es presenta també un àmbit especial centrat en les dones fotògrafes sabadellenques.

Tot això s’explica a través d’una selecció molt acurada de fotografies i objectes vinculats a la pràctica de la fotografia en el context de Sabadell. I és que darrera l’exposició, hi ha una laboriosa i fructífera recerca històrica que ha permés identificar molts dels noms propis dels primers anys de la fotografia a Sabadell (personatges, estudis i entitats), les obres i produccions fotogràfiques, i algunes dinàmiques socials que va generar. Potser a la mostra es troben a faltar uns nivells addicionals d’anàlisi —la vinculació més agosarada i crítica al capitalisme industrial i l’impacte discursiu d’aquesta nova i revolucionària forma de generar imatges—, però les bases de la recerca estan fetes i aquestes lectures addicionals, més presents al catàleg de la mostra, poden ser una bona excusa per a futures noves propostes expositives.

A més de la magnífica recerca, aquesta història social i local de la fotografia que defuig explicacions purament estètiques o tecnològiques segurament és possible gràcies a la confluència i la col·laboració tan estreta i necessària entre un arxiu, un museu d’art i un d’història. Esperem que arribin més històries del patrimoni TIC —a Sabadell i arreu— que es nodreixin d’aquest enfocament i aquests tipus de col·laboracions.

Objectiu Sabadell. Història de la fotografia 1860-1936
Dates: 01/09/2023-25/02/2024
Lloc: Museu d’Art de Sabadell (àmbits1-9) i Museu d’Història de Sabadell (àmbit 10).
Adreça: c/ Doctor Puig, 16 (Sabadell, Espanya).
Preu: gratuït (bitllet FGC Bcn-Sabadell anada i tornada 6,80 €).
Comissariat: David González Ruiz.
Organitza: Arxiu Històric de Sabadell, Museu d’Art de Sabadell, Museu d’Història de Sabadell, Ajuntament de Sabadell.
Web: http://museus.sabadell.cat/mas/exposicions-temporals
Catàleg: Objectiu Sabadell. Història de la fotografia 1860-1936 (Efadós, 2023)