, ,

EXPOSICIÓ | El mirall perdut. Jueus i conversos a l’edat mitjana

L’Espanya baixmedieval va anar estenent el cristianisme com a religió única en una societat que, tanmateix, era plurireligiosa. Poders polítics i econòmics agitaven els vasos comunicants entre Estat, identitat i espiritualitat i van acabar imposant una societat espiritualment uniforme. Els hispans jueus van ser un dels col·lectius més afectats: assenyalats, perseguits, assassinats, forçats a la conversió, a l’exili i deshumanitzats. Quin paper va jugar la comunicació visual en tot això? Com es va utilitzar l’art medieval per fer propaganda antisemita? Del 23 de febrer al 26 de maig de 2024 es pot visitar al MNAC l’exposició ‘El mirall perdut’ que ens parla dels jueus i els conversos a l’edat mitjana i de com la pintura es va posar al servei del pensament i la identitat única cristiana.

|

L’exposició El mirall perdut. Jueus i conversos a l’edat mitjana, comissariada per Joan Molina, cap del Departament de Pintura Gòtica Espanyola del Museo del Prado, repassa l’evolució de les violències contra els hispans jueus des dels primers qüestionaments per part dels teòlegs cristians al segle XIII fins a la seva expulsió de la Corona de Castella i la Corona d’Aragó l’any 1492.

“La diferència existeix, però l’alteritat es construeix”: aquesta és la tesi central i el fil conductor d’una mostra que ressegueix la construcció de l’alteritat jueva a través de comunicació visual i l’art pictòric. Per fer-ho s’ha organitzat en cinc àmbits expositius: els temps de la convivència enriquidora i pacífica (Transferències i intercanvis); la transició cap als primers assenyalaments dels jueus sota la metàfora de la ceguesa (De precursors a cecs); l’explosió de la violència antisemita (Antijudaisme i imatges mediàtiques); la situació dels conversos d’estar sota sospita i vigilància constants (Imatges per a conversos, imatges de conversos); i, finalment, el projecte repressiu de la Inquisició (Escenografies de la Inquisició).

A través d’aquest recorregut podem veure l’evolució d’un corpus visual clarament racista, que va contribuir a demonitzar i assenyalar jueus i cristians nous. I podem veure també peces de fervor cristià exagerat les quals, a la manera de salconduits visuals, es van fer i encarregar per demostrar la fe cristiana i evitar acusacions de judaïtzació. Una mostra, en definitiva, molt necessària que esperem que generi projectes similars d’anàlisi del discurs visual racista contra altres comunitats hispanes com les dels mudéjars i moriscos o els gitanos.

El mirall perdut. Jueus i conversos a l’edat mitjana
Lloc: MNAC.
Adreça: Palau Nacional, Parc de Montjuïc (Barcelona, Espanya).
Comissariat: Joan Molina Figueras, cap del Departament de Pintura Gòtica Espanyola del Museo del Prado.
Organitza: MNAC, Museo del Prado.
Web: https://www.museunacional.cat/ca/el-mirall-perdut-jueus-i-conversos-a-ledat-mitjana
Dossier de premsa: català.
Catàleg: El mirall perdut. Jueus i conversos a l’edat mitjana

“El mirall perdut” explicat per Joan Molina, comissari de l’exposició.