, ,

DIÀLEG | La Nao de China (el Galeón de Manila)

Capitalisme mercantil, colonialisme i cobdícia (valguin les redundàncies) van ser des del segle XV motor de noves rutes de comunicació marítimes, essencials per a l’espoli, el control i el comerç de terres envaïdes pels europeus. L’associació navarresa Pompaelo organitza un prometedor diàleg sobre una d’aquestes rutes: la que des de 1565 realitzava la famosa Nao de China, també coneguda com el Galeón de Manila, per a connectar Espanya, Mèxic i Filipines.

|

Tal com s’exposa a la presentació del diàleg, en els darrers temps ha adquirit especial visibilitat un aspecte clau de la història: la que s’ha anomenat “primera globalització” o la connexió comercial entre Europa i Àsia a través de l’Amèrica espanyola i, en concret, a través de les flotes de la “nao de China” o galeón de Manila”, que partien inicialment d’Acapulco per a recalar a Manila, des d’on alimentaven un comerç creixent amb la Xina, per després tornar a Amèrica completant el revolucionari “tornaviaje”. Els galions de Manila van deixar aviat de ser trampes mortals i es van convertir, amb el temps, en les embarcacions més grans que solcaven els mars, suportant més de 1000 tones en desplaçament.

El diàleg La Nao de China (el Galeón de Manila), que s’emmarca dins el cicle Diàlegs d’Espanya a Amèrica que organitza l’associació navarresa Pompaelo, se centrarà en la història d’aquesta ruta. El seu enfocament sembla dirigit a valorar en sentit positiu l’impacte econòmic que aquesta ruta de comunicació marítima va tenir sobre la Xina, la Nova Espanya i l’Espanya peninsular. Esperem que hi hagi espai per a lectures àmplies i crítiques. Els participants són acadèmics i investigadors d’universitats d’Espanya, Colòmbia i Xile.

La Nao de China (el Galeón de Manila)
Data: dijous 14/09/2023
Hora: 11.30 h (Colombia), 13.30 h (Chile), 18.30 h (España)
Lloc: online.
Organitza: Pompaelo.
Enregistrament: publicació a Youtube de les intervencions i el debat (14/09/2023).
Inscripció: formulari d’inscripció.
Web: https://pompaelo.org/events/14-09-23-la-nao-de-china-el-galeon-de-manila-dialogos-de-espana-en-america-vi-edicion/

Programa del diàleg

José Manuel Azcona Pastor (historiador, Universidad Rey Juan Carlos, España): “Las razones del éxito comercial del Galeón de Manila” 
José Angel Hernández (historiador, Universidad Sergio Arboleda, Colombia): “Urdaneta y el tornaviaje, la ratificación de la supremacía española en los mares”
Jorge Chauca García (historiador, Universidad de Málaga, España): “El Galeón de Manila a finales del siglo XVIII: ¿ocaso novohispano o renovación con un proyecto peruano?”
Itshel Rabi Mourguet (historiadora, Chile): “La fragata ‘Columbia’. El accidentado viaje que abrió un nuevas rutas para Chile” 
Rafael Codes, coautor de El Galeón de Manila, la ruta que cambió el mundo

Enregistrament del diàleg del 14 de setembre de 2023 organitzat per l’associació Pompaelo.

L’Asociación Cultural y Peña Sanferminera Pompaelo és una associació centrada en la divulgació de la història, tradicions i valors del Reyno de Navarra.