, ,

CONVERSA | Silvia Ferrara i Javier Velaza. La història del món en nou inscripcions

Biblioteques de Barcelona organitza, en el marc del Kosmopolis 2023, un diàleg al voltant del llibre ‘La gran invención. Una historia del mundo en nueve escrituras misteriosas’ (Anagrama, 2022) de la professora de Filologia Micènica de la Universitat de Bolonya i especialista en història de l’escriptura, Silvia Ferrara. A la conversa hi participaran l’autora i Javier Velaza, catedràtic de Filologia Llatina de la Universitat de Barcelona.

|

L’escriptura es va desenvolupar en diferents contextos i en diverses èpoques de manera independent, i va suposar un punt d’inflexió en les dinàmiques comunicatives dels humans. Resseguir-ne i estudiar-ne l’aparició vol dir viatjar a la Xina, a l’illa de Pasqua, reviure Mesopotàmia i fer un salt temporal des dels inicis de la civilització fins als nostres dies. I també significa obrir la porta als misteris que encara avui revesteixen els signes i els sistemes d’escriptura. Quins són els significats de les inscripcions rupestres? Quina és la dimensió iconogràfica de les emoticones amb què farcim les nostres interaccions escrites?

L’especialista en història de l’escriptura Silvia Ferrara, autora de La gran invención (Anagrama, 2022), conversa amb el catedràtic de Filologia Llatina Javier Velaza sobre escriptures passades, presents i futures.

Silvia Ferrara i Javier Velaza. La història del món en nou inscripcions
Data: dissabte 28/10/2023
Hora: 12.30 h
Lloc: hall, CCCB Centre de Cultura Contemporània (Barcelona, Espanya).
Adreça: c/ Montalegre, 5 (Barcelona).
Traducció simultània: de l’italià al català
Organitza: Kosmopolis 2023, Biblioteques de Barcelona
Webhttps://kosmopolis.cccb.org/ca/edicions/k23/silvia-ferrara-i-javier-velaza/
Reserva d’entradesentrades CCCB

Conversa

Silvia Ferrara és professora de Filologia Micènica i de Civilitzacions Egees a la Universitat de Bolonya i és responsable del projecte INSCRIBE-INvention of SCRIpts and their BEginnings. Finançat pel Consell Europeu d’Investigació, aquest projecte analitza els primers exemples d’escriptura del món des d’una perspectiva multidisciplinària que combina arqueologia i antropologia amb estudis cognitius i estratègies de desxiframent.

Javier Velaza és catedràtic de Filologia Llatina i degà de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona, a banda de poeta i escriptor. Les seves principals línies de treball com a investigador són les epigrafies romana i prehispànica, la literatura clàssica i la història de la transmissió de textos.

Kosmopolis. La Festa de la Literatura Amplificada és una trobada literària biennal que se celebra al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona des del 2002 i que compta amb una programació contínua que manté viu l’esperit del festival entre les seves diferents edicions.