, , , ,

CICLE | Sardà Salvany & HazteOir. De l’integrisme catòlic del segle XIX a la trama ultra digital: objectius i estratègies comunicatives de dos moments històrics

La segona sessió de Retorn al futur, el cicle de conferències d’El Telèfon Vermell on volem contraposar història i actualitat, la dediquem al conservadorisme integrista i els seus objectius econòmics i socials. I ho fem amb l’historiador Eduard Masjuan i l’activista Almudena Rodríguez. Tractarem un altre dels temes del moment: ultradreta, lluites culturals i mitjans. Serà el 20 de desembre a les 19 h a l’Espai Jove La Fontana de Barcelona. Dues noves conferències breus i un diàleg posterior per conèixer fets històrics oblidats i mecanismes propagandístics actuals.

|

L’any 1884 el sacerdot integrista sabadellenc Fèlix Sardà Salvany (1841-1916) va publicar El liberalismo es pecado, un opuscle ultracatòlic que va convertir-se ràpidament en best seller internacional i va ser traduït a múltiples idiomes. Més de cent anys després, el febrer de 2017, l’organització d’extrema dreta HazteOir treia al carrer el seu autocar trànsfob que passejava el missatge “Los niños tienen pene. Las niñas tienen vulva. Que no te engañen”. I és que la llibertat i les sobiranies sexuals i de pensament eren pecat fa cent cinquanta anys i sembla que també ho són avui en dia. El denominador comú? L’Església i el seu consevadorisme integrista en aliança indissociable amb les diferents formes de capitalisme.

Sardà Salvany & HazteOir és la segona conversa de Retorn al futur, el cicle de conferències d’El Telèfon Vermell on volem contraposar història i actualitat. Aquesta segona sessió la dediquem als fonamentalismes conservadors i, en ella, l’historiador de l’economia i l’anarquisme Eduard Masjuan ens introduirà al conservadorisme catòlic antiliberal de finals del segle XIX, les seves aliances econòmiques i eines comunicatives; per altra banda, l’Almudena Rodríguez, coordinadora d’incidència política internacional a L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, abordarà la trama ultraconservadora actual contra els drets humans, incidint especialment en les eines comunicatives que utilitza, l’agenda econòmica que té al darrera i la seva especial focalització en contra els drets sexuals i reproductius. Dues conferències breus que ens serviran per establir un diàleg posterior sobre l’actualitat espanyola i internacional analitzant, entre d’altres, neoliberalisme i fatxosfera.

Sardà Salvany & HazteOir. De l’integrisme catòlic del segle XIX a la trama ultra digital: objectius i estratègies comunicatives de dos moments històrics
Amb Eduard Masjuan i Almudena Rodríguez
Data: dimecres 20 de desembre
Hora: 19 h
Lloc: Espai Jove La Fontana (sala d’actes Teresa Claramunt)
Adreça: c/ Gran de Gràcia, 190 (Barcelona, L3 Fontana)
Cicle: Retorn al futur. Converses dos a dos en l’era digital
Organitza: El Telèfon Vermell
Amb el suport de: Ajuntament de Barcelona – Institut de Cultura de Barcelona
Col·labora: Espai Jove La Fontana

Converses dos a dos en l’era digital

Eduard Masjuan és membre del Centre d’Estudis d’Història Econòmica Jordi Nadal de la Universitat de Barcelona. Investigador i doctor en història econòmica per la Universitat Autònoma de Barcelona (1998), és autor de diversos llibres i múltiples articles científics sobre anarquisme, ecologisme, història de l’urbanisme, demografia històrica i història de la cultura obrera autodidacta. És autor, entre d’altres, dels llibres Medis obrers i innovació cultural a Sabadell (1900-1939) (Universitat Autònoma de Barcelona, 2006) i La ecología humana en el anarquismo ibérico: urbanismo “orgánico” o ecológico, neomalthusianismo y naturismo social (Icaria, 2000).

Almudena Rodríguez és coordinadora d’incidència política internacional a L’Associació de Drets Sexuals i Reproductius i sòcia organitzadora del Women’s Major Group per Europa i Àsia Central. Feminista interseccional i antiracista, ha centrat la seva trajectòria professional i activista a garantir els drets sexuals i reproductius de les dones en totes les seves diversitats i de la població LGTBIQ+,  tant a escala local com global. Llicenciada en Història, màster en Drets Fonamentals, formada en Dret Internacional dels Drets Humans, i postgraduada en Violències masclistes, és coautora, juntament amb Unai Gil Farré, de l’informe Ofensiva fonamentalista a la democràcia. Defensores de DSiR confrontant als grups i polítiques antigènere (L’Associació Drets Sexuals i Reproductius i Agència Catalana de Cooperació Internacional, 2021).

Moderarà la sessió el Jordi Sans, membre d’El Telèfon Vermell.