, , , ,

CICLE | Goebbels & Tik Tok. Dels orígens de la propaganda d’estat a la massacre de Gaza: qui i com es construeix la manipulació informativa

Estrenem Retorn al futur, el cicle de conferències d’El Telèfon Vermell on volem contraposar història i actualitat. I ho fem amb l’historiador José María Perceval i el col·lectiu Proyecto UNA per tractar un dels temes del moment: política, guerra i propaganda. Serà el 13 de desembre a les 19 h a l’Espai Culturista Sendak de Barcelona. Dues conferències breus i un diàleg posterior per conèixer fets històrics oblidats i mecanismes propagandístics actuals.

|

La massacre de l’Estat d’Israel contra el poble palestí és també una guerra de propaganda on els governs, els grups polítics, els mitjans de comunicació i les grans empreses tecnològiques hi tenen molta responsabilitat. Ho hem vist també a la guerra d’Ucraïna i, fora del context bèl·lic, en escàndols electorals com els de Cambridge Analytica o el referèndum sobre el Brexit. Però la propaganda planificada i la manipulació informativa no són una estratègia política nova. Tenen uns orígens i una evolució en les seves tècniques, estratègies i instigadors que han arribat fins als nostres dies digitals.

Goebbels & Tik Tok és la primera conversa de Retorn al futur, el cicle de conferències d’El Telèfon Vermell on volem contraposar història i actualitat. Aquesta primera sessió la dediquem a les propagandes i, en ella, l’historiador de la comunicació José María Perceval ens introduirà en els orígens de la propaganda d’Estat i el populisme durant la primera meitat del segle XX, i el col·lectiu Proyecto UNA abordarà alguns dels usos i estratègies propagandístics més recents que s’han donat en l’univers digital. Dues conferències breus que ens serviran per establir un diàleg posterior sobre l’actualitat internacional i analitzar, entre d’altres, la guerra de propaganda que s’està donant en el marc de la massacre de Gaza.

Goebbels & Tik Tok. Dels orígens de la propaganda d’estat a la massacre de Gaza: qui i com es construeix la manipulació informativa
Amb José María Perceval i Proyecto UNA
Data: dimecres 13 de desembre
Hora: 19 h
Lloc: Espai Culturista Sendak
Adreça: c/ Grassot, 42 (Barcelona, L4 Joanic, L5 Verdaguer)
Cicle: Retorn al futur. Converses dos a dos en l’era digital
Organitza: El Telèfon Vermell
Amb el suport de: Ajuntament de Barcelona – Institut de Cultura de Barcelona
Col·labora: Espai Culturista Sendak

Converses dos a dos en l’era digital

José Maria Perceval és historiador de la comunicació, professor agregat del Departament de Periodisme de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona i coordinador d’estudis de la Universitat Internacional de la Pau. Doctor en Ciències Socials per l’École des Hautes Études en Sciences Socials de París, amb una tesi sobre els arquetips de la xenofòbia i el racisme en el cas dels moriscos espanyols, i doctor en Ciències de la Comunicació per la UAB, amb una tesi sobre la publicitat política, ha estat director de la revista RUTA i ha publicat, entre altres obres, El populismo. Cómo se ha temido, manejado y seducido a la multitud (Cátedra, 2020) i Historia mundial de la comunicación (Cátedra, 2015).

Proyecto UNA és una col·lectivitat millennial que té com a missió desemmascarar les noves formes de feixisme que s’amaguen sota simbologia aparentment inofensiva, així com reconèixer i donar valor a les aliances feministes forjades a l’escalf dels píxels. Des del que és popular i comunitari, investiguen sobre les guerres culturals de poder en els mitjans, Internet i la realitat analògica. Estan disposades a riure ben fort des de la barricada, perquè els hi va la vida. Han publicat l’assaig Leia, Rihanna & Trump: De cómo el feminismo ha transformado la cultura pop y de cómo el machismo reacciona con terror (Descontrol, 2019) i actualment estan preparant un nou llibre: La viralitat del mal. Qui ha trencat Internet, qui se’n beneficia i com l’arreglarem. Formen part també de Pantube, col·lectiu d’ajuda mútua que combat l’hegemonia mediàtica i els discursos de l’odi.

Moderarà la xerrada la Marga Julià, membre d’El Telèfon Vermell.