, ,

EXPOSICIÓ | Internet i la perversió de la metàfora oceànica

L’asèpsia sol ser una constant en les exposicions i els seus títols, sempre breus i aparentment neutres. Ben al contrari del que fa ‘Internet i la perversió de la metàfora oceànica’, una exposició que aborda directament com Silicon Valley s’ha apropiat del camp semàntic de l’oceà per a pervertir-lo i fer-lo entrar en la lògica capitalista. Celebrem que una mirada així s’hagi colat en el Museu Marítim de Barcelona. Es pot visitar fins el 19 de novembre.

|

Què és internet? Un immens oceà on tothom pot navegar en llibertat per conèixer i explorar nous mons? O un territori que tan sols agosarats i solitaris llops de mar poden solcar, conquerir i dominar? Més propera a una conferència visual que a una exposició, la proposta del Museu Marítim de Barcelona, comissariada per Cristina Garde Cano, explica el recent procés d’acumulació i resignificació en què la gran promesa d’un internet lliure i democràtic ha anat desapareixent en mans de les grans empreses tecnològiques. En paral·lel a la privatització de la xarxa, les Big Tech i els seus amos s’han apropiat també de la metàfora lingüística que relacionava l’oceà amb internet (navegar, bitàcoles, enxarxar-se…) i han acabant transmetent una concepció específica i molt limitada de la xarxa. 

La mostra del Museu Marítim de Barcelona es val de grans panells escrits i uns pocs objectes i audiovisuals testimonials per posar sobre la taula, entre d’altres coses, com els tecnòlegs han instrumentalitzat el llenguatge mariner, com s’està explotant de manera ferotge els recursos naturals del mar o com ha sorgit una nova pirateria, la digital. Una proposta que convida a repensar i resignificar des de l’arrel la metàfora oceànica i retornar al vocabulari marítim la seva riquesa i complexitat —val la pena fer una ullada a l’increïble diccionari nàutic de Washington Garcia referenciat a l’exposició—, al temps que incideix en el paper crucial del llenguatge com a eina epistemològica i política.

Internet i la perversió de la metàfora oceànica
Dates: 26/04/2023-19/11/2023
Lloc: Museu Marítim de Barcelona.
Adreça: Avinguda de les Drassanes s/n (Barcelona, Espanya; metro: Drassanes).
Preu: gratuït.
Comissariat: Cristina Garde Cano, periodista i doctora en Mitjans, Comunicació i Cultura amb assessorament de Catalina Gayà Morlà.
Organitza: Museu Marítim de Barcelona.
Web: https://www.mmb.cat/exposicions/internet-i-la-perversio-de-la-metafora-oceanica/
Diccionari nàutic de Washington Garcia: https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/119 (Washington Garcia, membre de l’Associació d’Amics del Museu Marítim, aplega i defineix en el seu diccionari publicat pel Termcat prop de 15.000 termes del món nàutic i en presenta els equivalents en castellà).
Nota de premsa: català.

Detall de l’exposició ‘Internet i la perversió de la metàfora oceànica’. Font: El Telèfon Vermell.