, ,

EXPOSICIÓ | Clima ideal. Cartells d’estiu

L’aliança explosiva entre el format cartell, la il·lustració i la publicitat remunta els seus orígens a la segona meitat del segle XIX. Eren els primers temps del tandem revolució industrial i societat de masses i entreteniment, esperons imprescindibles de la promoció publicitària. I les institucions no se’n van quedar al marge. El Museu Sant Telmo de Sant Sebastià revisa en una exposició les campanyes de promoció turística institucional que, entre 1887 i 1970, van tractar de vendre Sant Sebastià, Guipúscoa i les seves festes amb impactants il·lustracions de gran format.

|

La mostra Clima ideal. Cartells d’estiu, que es podrà visitar fins el 15 d’octubre de 2023, recull desenes de cartells i tríptics propagandístics que van empaquetar com a producte vacacional la ciutat de San Sebastià i poblacions veïnes de la província de Guipúscoa durant la segona meitat del segle XIX i al llarg del segle XX. Tres coses val la pena destacar d’aquesta exposició. En primer lloc, el paper que, a la manera de les empreses i els comerços, van jugar les institucions com a agents de propaganda comercial. Als inicis de la societat de consum, els ajuntaments i altres administracions i entitats van entrar en el joc de la persuasió i la venda. No només van ser agents de propaganda política o educació urbana, com s’ha pogut veure a altres mostres de cartellisme municipal, sinó que van funcionar també com a empreses que creaven i venien un nou producte més tangible que les idees: la seva ciutat. Val la pena preguntar-se si en aquell moment eren prou conscients del paper que començaven a jugar.

I aquí enllacem amb el segon punt d’interès de la mostra. L’exposició desplega amb increïble sinceritat i cruesa el naixement i la invenció d’una narrativa i uns valors de mercat, els del turisme i el patrimoni cultural. El recull de cartells i fulletons exposa “allò que va ser Sant Sebastià durant més de mig segle però també part de la imatge que va tractar de projectar cap a l’exterior”. El clima, l’ús vacacional, l’entreteniment, els esports… És això Sant Sebastià? O la van fer així? És inevitable que al llarg de la visita ens preguntem quin Sant Sebastià existiria ara si les “prestacions” i els “serveis” que es van voler destacar haguessin estat uns altres. I quina Barcelona? Quin Madrid? Quines ciutats tindríem avui?

Sala de la mostra Clima ideal. Cartells d’estiu. Font: El Telèfon Vermell.

Destaca, finalment, el poder de la comunicació visual i, molt especialment, del dibuix. Al darrer terç del segle XIX la fotografia era un invent massa incipient, i la impressió seriada a color i en gran format estava estretament lligada a la il·lustració. La potència de la gràfica dibuixada i imaginada va tenir en aquesta època la seva edat d’or i l’exposició del Museu San Telmo així ho palesa. Es recullen obres de Manolo Prieto, German Horacio, Eduardo Lagarde, Rafael Elósegui i molts altres artistes que van donar contingut visual a aquest nou imaginari turístic. Potser l’únic que es troba a faltar són els contextos concrets en què aquesta publicitat es va difondre i comunicar, una història també social de l’edat d’or del cartellisme.

Clima ideal. Udako kartelak / Clima ideal. Carteles de verano
Dates: 01/07/2023-15/10/2024
Lloc: San Telmo Museoa.
Adreça: Plaza Zuloaga 1 (Sant Sebastià, Espanya).
Preu: 6 €.
Comissariat: Mikel Lertxundi Galiana.
Organitza: San Telmo Museoa, Donostia San Sebastián, Donostia Kultura.
Inscripcions visites guiades: reserva visites guiades. Dt 10.30 h (castellà) i 18 h (basc), i ds 10.30 h (basc) i 18 h (castellà).
Web: https://www.santelmomuseoa.eus/index.php?option=com_flexicontent&view=items&id=13266&Itemid=69&lang=es
Fulletó: basc, castellà, francès i anglès.

L’exposició es complementa amb un programa d’activitats i visites guiades gratuïtes que precisen reserva.