,

Organitzacions socials internacionals denuncien la incitació a l’odi contra els palestins de les xarxes socials en hebreu i insten a les empreses tecnològiques a respectar els drets digitals dels palestins

El genocidi de l’Estat d’Israel contra el poble palestí és també una guerra de propaganda i les grans empreses tecnològiques tenen responsabilitats: The Arab Center for Social Media Advancement va documentar entre el 7 i l’11 d’octubre 19.000 tuits violents en hebreu, que incloïen, entre altres, incitació a l’odi i racisme contra els palestins. El col·lectiu 7amleh i gairebé un centenar d’entitats més li exigeixen a les tecnològiques que prenguin mesures urgents contra els discursos d’incitació a l’odi i a la violència contra els palestins que s’estan donant en l’àmbit digital, principalment en hebreu.

|

Sota el títol “Crida de les organitzacions de la societat civil a les empreses tecnològiques perquè respectin els drets digitals dels palestins en temps de crisi”, The Arab Center for Social Media Advancement va publicar el passat 13 d’octubre un text cosignat per gairebé un centenar d’entitats entre les quals es troben l’Electronic Frontier Foundation i Eticas. El text de la crida ha estat publicat en anglès al web del col·lectiu. El reproduïm traduït al català:

“Un conjunt de diferents organitzacions de la societat civil i els drets humans instem les empreses tecnològiques que adoptin immediatament mesures estrictes per a protegir els seus usuaris dels danys vinculats als esdeveniments que estan escalant a la regió palestina. Aquests esdeveniments han provocat inevitablement una major discriminació del contingut palestí i un augment del racisme antipalestí en diverses plataformes en línia, i demostren el vincle crític que existeix entre l’àmbit digital i la realitat que es dona sobre el terreny.

Entre el 7 d’octubre i l’11 d’octubre, The Arab Center for Social Media Advancement va documentar 19.000 tuits violents d’un total de 23.000 tuits hebreus a la plataforma X. Aquest contingut violent incloïa, entre d’altres, incitació a l’odi, discurs d’odi i racisme contra els palestins. D’altra banda, les diferents xarxes socials i les seves plataformes estan plenes de desinformació i informació errònia, i contribueixen a etiquetar, deshumanitzar i estereotipar els palestins. A més, algunes pàgines oficials israelianes elogien la violència i justifiquen els atacs contra civils.

Per això ens dirigim units en aquesta crida d’avui a les empreses tecnològiques perquè abordin urgentment els casos de discurs d’odi i incitació a la violència contra els palestins que es donen online i principalment en hebreu. La incitació a la violència contra els palestins i les crides a un càstig col·lectiu s’estan estenent de manera massiva a través de les plataformes en línia, especialment en X i Telegram. Aquests abusos que atempten contra els drets humans i les crides a atacar són sovint fomentats per alts funcionaris israelians. I aquesta incitació transcendeix l’àmbit virtual i té conseqüències fatals.

Les empreses, per altra part, han d’emprendre accions decisives i immediates contra els nivells alarmants de desinformació i informació errònia que es van difondre àmpliament durant la setmana passada a través de plataformes en línia, tant a les xarxes socials com a les aplicacions de missatgeria. Aquesta informació falsa i inexacta genera un risc greu per a la narració dels fets sobre el terreny.

Les empreses de xarxes socials han de garantir el respecte i la protecció de les veus palestines en les seves plataformes, igual que haurien de fer-ho per a tots els ciutadans del món, especialment els que documenten les violacions dels drets humans. També ens preocupa la censura significativa i desproporcionada de les veus palestines a través de la retirada de continguts i l’ocultació d’etiquetes, entre altres violacions. Aquestes restriccions sobre els activistes, la societat civil i els defensors dels drets humans representen una greu amenaça per a la llibertat d’expressió i l’accés a la informació, la llibertat de reunió i la participació política. Aquesta censura també està afectant la capacitat dels periodistes per a treballar, la qual cosa té conseqüències descoratjadores. És imprescindible que les empreses abordin urgentment aquesta censura i es comprometin realment a garantir que s’escoltin totes les veus.

Els habitants de gran part dels països del mon global, inclosa la regió palestina, considera les xarxes socials i les seves plataformes com un espai cívic fonamental per compartir les seves històries no explicades als mitjans de comunicació convencionals. Per tant, les xarxes socials i les seves plataformes han de reconèixer el seu paper vital a la regió palestina essent més inclusives i prenent mesures més de protecció per als seus usuaris. Garantir que les xarxes socials i les seves plataformes no discriminin contribuirà de manera significativa a una comprensió més completa del context dels esdeveniments que succeeixen sobre el terreny. Aquest compromís reforçarà la seva missió de proporcionar plataformes digitals segures que amplifiquin les veus de tots.

Demanem a les empreses tecnològiques que reconeguin el seu paper crucial i la seva responsabilitat a la regió palestina, i que s’adhereixin als principis empresarials i de drets humans, així com a les lleis internacionals de drets humans sobre la salvaguarda de la llibertat d’expressió. En particular, les empreses tecnològiques haurien d’abstenir-se de participar activament en el silenci i en les atrocitats que s’estan cometent contra el poble palestí. La nostra responsabilitat col·lectiva com a organitzacions de la societat civil i de drets humans és oposar-nos al discurs d’odi, la incitació a la violència, la desinformació i qualsevol altre dany tecnològic sobre persones de tot el món.

Co-signants:

7amleh – The Arab Center for the Advancement of Social Media
PAX For Peace
Jewish Voice for Peace (JVP)
International Media Support
ARTICLE 19: Global Campaign for Free Expression
The Palestine Institute for Public Diplomacy (PIPD)
Association for Progressive Communications
European Legal Support Center (ELSC)
Electronic Frontier Foundation
SMEX
Derechos Digitales
Access Now
Bloggers of Zambia (BloggersZM)
Open Knowledge Foundation
Digital Action
Al Mezan Center for Human Rights
The Palestinian Initiative for the Promotion of Global Dialogue and Democracy – MIFTAH
Al-Haq
Bisan Center for Research and Development
INSM Foundation for Digital Rights
Women’s Centre for Legal Aid and Counseling (WCLAC)
National Students for Justice in Palestine (NSJP)
American Muslims for Palestine (AMP)
Americans for Justice in Palestine Action (AJP Action)
Institute for Middle East Understanding (IMEU)
Kandoo
Adalah Legal Center for Arab Minority Rights
MPower Change
Adalah Justice Project
NOVACT Institute for Nonviolence
The Palestinian Center for Development and Media Freedoms (MADA)
Visualizing Palestine
Maharat Foundation
US Campaign for Palestinian Rights
WHAT TO FIX
Eticas
Mnemonic
Association Belgo-Palestinienne
Masaar – Technology and Law Community
AfroLeadership
Uplift, Ireland
Forces of Renewal Southeast Asia
Free Rohingya Coalition
Red Dot Foundation
Hope and Courage Collective, Ireland
Tech Justice Law Project
Makan
Myanmar Internet Project
Global Witness
ECCP – European Coordination of Committees and Association for Palestine
Annir Initiative
Palestine Legal
UAWC – Union of Agricultural Work Committies
Global Voices
Forum for Secular Bangladesh and Trial of War Criminals of 1971
ACRE – The Action Center for Race and the Economy
IFEX
Sharek Youth Forum
AFIC – Africa Freedom of Information Centre
TEDIC
Point of View
The Center for Constitutional Rights
Body & Data
GreenNet
Digital Empowerment Foundation
JCA-NET – Japan Computer Access Network
Fantsuam Foundation
Alternatives
Progressive Technology Project
May First Movement Technology
Jerusalem Legal Aid and Human Rights Center
Instituto Nupef
Cooperativa Sula Batsu
Numun Fund
Majal
DAIR – The Distributed AI Research Institute
LaLibre.net Tecnologias Comunitarias
Jokkolabs Banjul
Korean Progressive Network Jinbonet
EngageMedia
LRC – Land Research Centre
The Society of Saint Yves
Build Up
Resurj
Center on Race & Digital Justice
Respond Crisis Translation
Intervozes – Coletivo Brasil de Comunicação Social
Witness
Fight for the Future”