És ben sabut que l’escriptura més antiga de la humanitat es va crear per controlar el transport i l’emmagatzemament de mercaderies. Estem parlant de l’escriptura cuneïforme i la Mesopotàmia del tercer mil·lenni aC. Amb aquests precedents, l’existència d’un museu centrat en la vida d’una duana i especialitzat en transports i comunicacions pren nova rellevància en matèria de comunicació i poder. La visita al Museu dos Transportes e Comunicações no ens descobrirà un nou sistema d’escriptura, però sí bona part de la història tecnològica i social del món de les duanes de l’Europa decimonònica i, per tant, de les polítiques econòmiques, el control comercial i les eines comunicatives per a fer-ho.
El prestigiós arquitecte Eduardo Souto da Moura va ser l’encarregat de la rehabilitació de l’impressionant edifici duaner del segle XIX. I ho va fer amb un projecte respectuós amb els espais originaris que havia d’acollir el museu i també el Centro de Congressos da Alfândega, probablement el motor real de la rehabilitació de l’edifici. Pel que fa al Museu dos Transportes e Comunicações, la proposta museològica està centrada en la preservació de la memòria de la duana i en la difusió del coneixement sobre el transport i la comunicació. Amb aquest objectiu, l’edifici disposa d’un espai dedicat a l’exposició permanent Metamorfose de um Lugar – Museu das Alfândegas i un altre destinat a les mostres temporals.
Museu dos Transportes e Comunicações
Adreça: Rua Nova da Alfândega, 4050-429 Porto (Porto, Portugal)
Horari: dt-dv 10-13 h i 14-18 h; ds, dg i festius 15 h – 19 h (consulteu museu per a canvis i excepcions).
Preu: gratuït (exposició permanent).
Titularitat: Associação para o Museu dos Transportes e Comunicações.
Web: www.amtc.pt
Guia de l’exposició permanent: https://www.amtc.pt/files/46/4696.pdf
Canal Youtube: https://www.youtube.com/@MuseuTransCom
Col·leccions
El museu compta amb un fons d’objectes i un fons documental vinculats al treball duaner. Entre els objectes s’inclouen equips i instruments utilitzats pels treballadors de la duana (rellotges, gorres, uniformes, megàfons, armes de la guàrdia fiscal, etc.), la tresoreria (maletes pel transport de diners, calculadores, tinters, dispositius de contraban confiscats, etc.), els magatzems (embuts, garrafes, càntirs, mesures, etc.), els agents de duana (segells, llibres de registre, mata-segells, grapadores, etc.) i els laboratoris que, entre d’altres coses, controlaven la composició dels productes (probetes, microscopis, baròmetres, etc.).
Pel que fa al fons documental, aquest inclou reglaments, registres de correspondència, codis duaners, llibres de registres i altres tipus de documentació vinculada a la burocràcia duanera.
Exposició permanent
Sota el títol de Metamorfose de um Lugar – Museu das Alfândegas, l’exposició permanent se centra en explicar la realitat d’una duana del segle XIX. Està organitzada en cinc àmbits principals: l’àmbit Porto: una ciutat de comerç explica la realitat geogràfica marcada pel curs del riu Duero i històrica de la ciutat de Porto i de Miragaia, el raval que acabà acollint la nova duana i que avui està ja plenament integrat en la ciutat; el segon àmbit, titulat Les duanes i el cos de comerç de Porto, explica la construcció de la duana nova contextualitzant-la en en el moment de construcció de l’Estat liberal i consolidació de l’economia nacional liberal que van dur a crear un sistema duaner; a l’àmbit Duana Nova, imatges d’un organisme s’explica el funcionament quotidià del sistema duaner, des de l’organització espacial fins a les persones i les feines que li van donar vida; en quart lloc, a Memòries del sistema duaner, es repassen aquells símbols que han passat a formar part de l’imaginari de la duana; un darrer àmbit, Els nous usos d’un edifici històric, explica el futur que se li ha donat a la construcció.
Activitats
El museu organitza visites guiades i activitats educatives.
Biblioteca
Disposa d’una biblioteca especialment dirigida a investigadors, historiadors i estudiants. El seu fons consta de documents i recursos d’informació vinculats als àmbits de la memòria duanera, dels transports i de les comunicacions. La col·lecció documental és d’accés gratuït.
–
La imatge destacada de l’article prové d’António Amen, Wikimedia Commons.