, ,

EXPOSICIÓ | Hermano Lobo (1972-1976). Un ou dur per al Caudillo

El 13 de maig de 1972, gairebé quatre anys abans de la mort de Franco, en ple tardofranquisme, va veure la llum la revista gràfica de sàtira política ‘Hermano Lobo. Semanario de humor, dentro de lo que cabe’. El primer número va tenir una tirada de 100.000 exemplars i es va exhaurir en un matí. El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València li ha dedicat una exposició monogràfica comissariada per Antonio Laguna Platero i Francesc Andreu Martínez Gallego que itinerarà per diferents poblacions espanyoles començant per Requena.

|

La iniciativa d’Hermano Lobo, a càrrec de l’editor José Ángel Ezcurra i l’humorista gràfic Chumy Chúmez, va tensionar els límits de la llibertat d’expressió d’un règim que s’autotitllava d’aperturista i és una mostra de la tasca ingent de les forces contestatàries contra el règim dictatorial que van actuar, en aquest cas, des del món de la intel·lectualitat i la premsa.

Martínez Gallego explica al video de difusió de la mostra que Hermano Lobo va servir per obrir els camins de la sàtira política en els temps immediatament previs a la transició i, va marcar, per tant, els camins del que aquest tipus de premsa podia seguir durant el tardofranquisme i els primers anys de democràcia. De fet, tot i que la revista no va acabar amb la censura, sí que que hi va obrir un gran forat a través d’una estratègia d’humor audaç i intel·ligent.

Un dels anuncis denunciants d’Hermano Lobo: “Ya era hora que se pudiesen adquirir los famosos sacacorchos para poder vaciar los mostos mentales de los progres impenitentes”. Font: Centre Cultural La Nau.

L’exposició combina l’exhibició d’exemplars amb una extens ventall de reproduccions d’il·lustracions i s’organitza, tal com indica Laguna Platero, amb uns criteris bàsicament didàctics: un primer àmbit fa referència als origens i els precursors de la revista, altres publicacions com La Codorniz; el segon àmbit està dedicat directament a “La censura. El ridícul de la dictadura”, ja que la censura és probablement l’eix vertebrador que millor explica la naturalesa i el sentit de la revista, és a dir, una publicació de sàtira política, editada en unes condicions difícils especialment pel que fa a la llibertat d’expressió que va optar per la línia d’humor intel·ligent; el tercer àmbit, “Anuncis que no anuncien, denuncien” se centra en un dels tipus de contingut del setmanari —els falsos anuncis— per exemplificar les estratègies de denúncia, doble sentit i humor lúcid i incissiu per les quals apostava la publicació; la secció “Dibuixants, hi eren quasi tots” està dedicada a la gran llista de col·laboradors que va tenir començant per Chumy Chúmez, un dels promotors de la revista, i continuant per Summers, Andrés Rábago/OPS/El Roto, Dodot, Quino, El Perich, Forges, Gila… Una de les particularitats de la publicació és, de fet, la llista ingent d’intel·lectuals visuals que van participar en el setmanari i que, ja en anys de democràcia, serien referents arreu.

La mostra s’ha pogut veure a València fins al 14 de maig de 2023 i està previst que itineri per altres poblacions espanyoles. El juny i juliol es podrà visitar a Requena.

Hermano Lobo (1972-1976). Un ou dur per al Caudillo
Dates i llocs:
24/01/2023-14/05/2023 Sala Estudi General del Centre Cultural La Nau (c/ Universitat, 2, València, Espanya).
01/06/2023-30/07/2023 Sala de Exposiciones Antiguo Mercado (av/ Arrabal, 7, Requena, Espanya).
Comissariat: Antonio Laguna Platero i Francesc Andreu Martínez Gallego
Organitza: Vicerectorat de Cultura i Societat de la Universitat de València, el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i la Diputació de València.
Web: https://www.uv.es/uvweb/cultura/ca/llista-activitat/-em-hermano-lobo-/em-1972-1976-div-ou-dur-caudillo-/div-1285871673078/Activitat.html?id=1286257294195
Full de sala: català-castellà.
Nota de premsa: català, castellà.

La vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València i els comissaris de la mostra expliquen l’exposició “Hermano lobo (1972-1976). Un ou dur per al Caudillo”.