La mostra Clima ideal. Cartells d’estiu, que es podrà visitar fins el 15 d’octubre de 2023, recull desenes de cartells i tríptics propagandístics que van empaquetar com a producte vacacional la ciutat de San Sebastià i poblacions veïnes de la província de Guipúscoa durant la segona meitat del segle XIX i al llarg del segle XX. Tres coses val la pena destacar d’aquesta exposició. En primer lloc, el paper que, a la manera de les empreses i els comerços, van jugar les institucions com a agents de propaganda comercial. Als inicis de la societat de consum, els ajuntaments i altres administracions i entitats van entrar en el joc de la persuasió i la venda. No només van ser agents de propaganda política o educació urbana, com s’ha pogut veure a altres mostres de cartellisme municipal, sinó que van funcionar també com a empreses que creaven i venien un nou producte més tangible que les idees: la seva ciutat. Val la pena preguntar-se si en aquell moment eren prou conscients del paper que començaven a jugar.
I aquí enllacem amb el segon punt d’interès de la mostra. L’exposició desplega amb increïble sinceritat i cruesa el naixement i la invenció d’una narrativa i uns valors de mercat, els del turisme i el patrimoni cultural. El recull de cartells i fulletons exposa “allò que va ser Sant Sebastià durant més de mig segle però també part de la imatge que va tractar de projectar cap a l’exterior”. El clima, l’ús vacacional, l’entreteniment, els esports… És això Sant Sebastià? O la van fer així? És inevitable que al llarg de la visita ens preguntem quin Sant Sebastià existiria ara si les “prestacions” i els “serveis” que es van voler destacar haguessin estat uns altres. I quina Barcelona? Quin Madrid? Quines ciutats tindríem avui?
Destaca, finalment, el poder de la comunicació visual i, molt especialment, del dibuix. Al darrer terç del segle XIX la fotografia era un invent massa incipient, i la impressió seriada a color i en gran format estava estretament lligada a la il·lustració. La potència de la gràfica dibuixada i imaginada va tenir en aquesta època la seva edat d’or i l’exposició del Museu San Telmo així ho palesa. Es recullen obres de Manolo Prieto, German Horacio, Eduardo Lagarde, Rafael Elósegui i molts altres artistes que van donar contingut visual a aquest nou imaginari turístic. Potser l’únic que es troba a faltar són els contextos concrets en què aquesta publicitat es va difondre i comunicar, una història també social de l’edat d’or del cartellisme.
Clima ideal. Udako kartelak / Clima ideal. Carteles de verano
Dates: 01/07/2023-15/10/2024
Lloc: San Telmo Museoa.
Adreça: Plaza Zuloaga 1 (Sant Sebastià, Espanya).
Preu: 6 €.
Comissariat: Mikel Lertxundi Galiana.
Organitza: San Telmo Museoa, Donostia San Sebastián, Donostia Kultura.
Inscripcions visites guiades: reserva visites guiades. Dt 10.30 h (castellà) i 18 h (basc), i ds 10.30 h (basc) i 18 h (castellà).
Web: https://www.santelmomuseoa.eus/index.php?option=com_flexicontent&view=items&id=13266&Itemid=69&lang=es.
Fulletó: basc, castellà, francès i anglès.
L’exposició es complementa amb un programa d’activitats i visites guiades gratuïtes que precisen reserva.