, , , , ,

CICLE | Monopoly & Fortnite. Dels jocs de taula als videojocs: una genealogia de la comunicació política a través del joc

Segurament el joc és una de les formes d’interacció simbòlica i comunicació més antigues de la humanitat. La seva funció pot ser múltiple: divertir-se, ensenyar, aprendre i, per què no, transmetre ideologia. En el marc del cicle Retorn al Futur d’aquesta tardor 2024, proposem una nova sessió centrada en comparar dos formats de joc i la seva vinculació a la comunicació política: els jocs de taula i els videojocs. Serà el proper dimecres 18 de desembre a l’Espai Culturista i comptarem amb dos experts del ‘gaming’ d’ahir i d’avui: Antonio Planells de la Maza, que ens parlarà dels jocs de taula, i Víctor Navarro Remesal, que ens introduirà en l’univers polític del videojoc.

|

Entre l’origen dels jocs de taula i els videojocs poden haver-hi segles de diferència. Però les lògiques de ludificació, entreteniment i transmissió de valors, potser no difereixen tant. ¿Quines diferències hi ha en les tipologies, el negoci i els missatges? ¿Poden els jocs, siguin de taula o siguin videojocs, transmetre idees polítiques? ¿Tenen ideologia? ¿Amb quins recursos lúdics i retòrics ho fan? Tot això i més ho aprendrem amb Antonio Planells de la Maza i Víctor Navarro Remesal a la darrera sessió de tardor del cicle Retorn al Futur. Us hi esperem!

Monopoly & Fortnite. Dels jocs de taula als videojocs: una genealogia de la comunicació política a través del joc
Amb Antonio Planells de la Maza i Víctor Navarro Remesal
Data: dimecres 18 de desembre de 2024
Hora: 19 h
Lloc: Espai Culturista
Adreça: c/ Grassot, 42 (Barcelona, L4 Joanic, L5 Verdaguer)
Cicle: Retorn al futur. Converses dos a dos en l’era digital
Organitza: El Telèfon Vermell
Amb el suport de: Ajuntament de Barcelona – Institut de Cultura de Barcelona (esperem ;-)) i el Espai Culturista

Converses dos a dos en l’era digital

Antonio Planells de la Maza, format en Dret i Comunicació Audiovisual per la Universidad Carlos III de Madrid (UC3M), és doctor per la UC3M i professor i investigador del Departament d’Indústries Culturals de la Fundació Tecnocampus – Universitat Pompeu Fabra, on imparteix assignatures sobre narrativa i disseny de jocs. Ha publicat, entre d’altres, el llibre com Videojuegos y mundos de ficción (Cátedra, 2015).

Víctor Navarro Remesal, format en Publicitat i Relacions Públiques, és doctor per la Universitat Rovira i Virgili amb una tesi que va donar lloc al llibre Libertad dirigida. Una gramática del análisis y diseño de videojuegos (Shangrila Ediciones, 2016). Exerceix la docència i la investigació al Departament d’Indústries Culturals de la Fundació Tecnocampus – Universitat Pompeu Fabra, on imparteix assignatures en matèria de videojocs als graus de Disseny i Producció de Videojocs i de Mitjans Audiovisuals.