,

Troben una nova llengua indoeuropea fins ara desconeguda

Un mateix sistema d’escriptura pot servir per traslladar a grafies idiomes diferents, és clar. Però quan aquest sistema és un dels primers sistemes d’escriptura de la humanitat les llengües que pot representar se’ns escapen. A les excavacions d’Hattusa, actual Boğazkale i antiga capital de l’Imperi Hitita, s’han trobat prop de 30.000 tauletes d’argila amb una escriptura (el cuneïforme) i quatre llengües (hitita, luvià, palaic i hattic). Però el recent descobriment d’un nou idioma desconegut se suma ara a la llista. El text, actualment en estudi, és encara en gran part incomprensible.

|

A Hattusa, antiga capital de l’Imperi Hitita, al centre d’Anatòlia, l’actual Turquia, s’hi ha descobert una nova llengua indoeuropea. Fa més de cent anys que s’hi fan excavacions sota la direcció de l’Institut Arqueològic Alemany. El lloc és Patrimoni de la Humanitat d’ençà de l’any 1986 i, fins ara, s’hi han trobat gairebé trenta mil tauletes d’argila amb escriptura cuneïforme. Malgrat que la majoria dels texts són escrits en hitita, la llengua indoeuropea més antiga documentada i la llengua dominant al lloc, enguany s’hi va trobar una tauleta amb una recitació en una llengua desconeguda.

El professor Daniel Schwemer, cap de la Càtedra d’Estudis del Pròxim Orient antic de la Universitat de Würzburg, explica que hi ha un text en hitita que fa referència al nou idioma com a llengua de la terra de Kalašma. És una zona a l’extrem nord-oest del centre hitita, probablement a l’àrea de l’actual Bolu o Gerede.

Aquests texts rituals, escrits per escribes del rei hitita, reflecteixen tradicions i entorns lingüístics d’Anatòlia, Síria i Mesopotàmia. Els rituals ofereixen una valuosa visió dels paisatges lingüístics poc coneguts de l’Anatòlia del final de l’Edat del Bronze, on no només es parlava l’hitita. Així, els textos inclouen passatges en luvià i palaic, altres dues llengües anatolies-indoeuropees estretament relacionades amb l’hitita, així com l’hattic, una llengua no indoeuropea. Ara es pot afegir el llenguatge de Kalasma a aquests.

Com que és escrit en una llengua descoberta fa poc, el text és encara en gran part incomprensible. La professora Elisabeth Rieken, de la Universitat de Marburg, especialista en llengües antigues d’Anatòlia, ha confirmat que pertany a la família de les llengües anatolies-indoeuropees. Segons Rieken, malgrat la seva proximitat geogràfica a la zona on es parlava palaic, el text sembla que comparteix més característiques amb el luvià.

Situació de Boğazkale, antiga Hattusa hitita, al centre de la península d’Anatòlia. Font: Wikipedia & Open Street Maps.

Aquest article va ser publicat originàriament a VilaWeb el 22 de setembre de 2023. N’hem modificat l’entradeta, les imatges i els links. Agraïm a VilaWeb que permetin distribuir tot el material que generen sota llicència Creative Commons. La imatge destacada que encapçala l’article és d’Andreas Schachner, director de les excavacions de Boğazkale-Hattusa, també sota llicència Creative Commons.